2023/11/23
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata

SAJTÓKÖZLEMÉNY
NYÍREGYHÁZI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM
TOP-6.8.2-15-NY1-2016-00001

Zárul a Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

A Terület és Településfejlesztés Operatív Program keretén belül Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal közösen valósította meg a „Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum” elnevezésű projektet. A projekt költségvetése 3,856 millió Ft volt, amely vissza nem térintendő és az Európai Szociális Alap és állami társfinanszírozás keretében valósult meg, amelynek támogatási intenzitása 100% volt.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum tevékenységei a foglalkoztatási paktum létrehozása és működtetése, valamint a munkaerőpiaci szolgáltatás, képzés, bértámogatás. A projekt kiegészítő tevékenységei voltak: a befektetésösztönzés és a helyi termék- és szolgáltatásfejlesztés. A projekt átfogó céljai voltak a komplex gazdaság- és foglalkoztatásfejlesztés a vállalkozói környezet és a versenyképesség javításáért, valamint a hátrányos helyzetű lakosság tartós munkaerőpiaci integrációja. Mindezek a foglalkoztatottság bővülését és a kiegyensúlyozott munkaerőpiac megteremtését szolgálták.

A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum első Irányító Csoport ülését 2017. június 26-án tartotta, az utolsót 2023. novemberében. Az említett időintervallumban összesen 99 darab ülés került megtartásra. Az Irányító Csoport üléseken hozott döntések eredményeképpen 2250 fő foglalkoztatásba bevonása valósult meg.
A projekt céljainak elérése érdekében széleskörű partnerségi rendszer alakult ki a munkaerőpiac valamennyi szegmensében jelen lévő meghatározó szereplők jelentkezésével. 2017. április 28 án került sor az Együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására, melyet 32 partner szervezet írt alá. Ennek eredményeként már intézményesült keretek között folytatódhatott a munkaerőpiaci szereplők közötti partnerségi kapcsolat, ami 2023. október 12-én további 5 taggal bővült ki.

4 munkacsoport alakult az adott területen meghatározó helyi szereplők részvételével, amelyek célja volt a konkrét javaslatok megfogalmazása az alábbi témákban: munkaerőpiac dinamikája, modern képzési struktúra kialakítása, pályaorientáció koordinálása, helyi- és helyközi közlekedés fejlesztés.
A munkacsoportok folyamatos személyes találkozók keretében beszélték át a kihívásokat, a megoldási javaslatokat és az ezek végrehajtásához szükséges feladatokat.
A projekt céljainak megvalósítását elősegítették a különböző rendezvények, mint a Partnerségi rendezvény, Foglalkoztatási Fórum rendezvények, Jó gyakorlatok bemutatása, "szakMAfest" elnevezésű egész napos rendezvény.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata elhivatott a térség helyi termék- és szolgáltatás kínálatának bővítése, a MADE IN NYÍREGYHÁZA logó széles körű megismertetése, valamint a helyi gazdaság fejlesztése mellett. Nyíregyháza település gazdasági fejlődésének megtartása és a versenyképesség javítása érdekében egy befektetés-ösztönzési program jött létre a projekt keretében.

A projekt megvalósításának időtartama: 2016. október 4. – 2023. november 30.
A projektről bővebb információt a https://www.nyiregyhazipaktum.hu oldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata
+36 42 524 524, polgarmesterikabinet@nyiregyhaza.hu, www.nyiregyhaza.hu
4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1.

A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum a szakképzéssel, a város meghatározó gazdasági szereplőivel és a foglalkoztatás területén érintett szervezetekkel együttműködve, 2023. szeptember 15-én tartja „szakMAfest” elnevezésű egész napos rendezvényét.

Nyíregyháza központja egy napra a szakmák minibirodalmává változik, ahol több helyszínen, a tematikus utcákon, sétányokon barangolva, szórakoztató formában juthat hozzá az érdeklődő a szakmaválasztáshoz és a munkaerőpiaci foglalkoztatáshoz kapcsolódó információkhoz.

A kihívás nagy, hiszen nem kevesebb a vállalás, mint az, hogy három éves kortól kilencvenkilenc éves korig mindenki élményekkel, használható ötletekkel térjen haza. A diákoknak a továbbtanuláshoz, az iskolát elhagyóknak az tanulmányok folytatásához, a felnőtteknek a szakmák ingyenes elsajátításához, a cégeknek a belső képzésekhez szeretnénk meghozni a kedvüket. Segítséget szeretnénk nyújtani szülőknek, nagyszülőknek, a pedagógusoknak a pályaválasztás támogatásához, a duális képzés kínálta lehetőségek megismeréséhez.

Az Európai Bizottság által 2006-ban alapított „Európai Vállalkozásfejlesztési Díj” 2023-as oklevelét nyerte el a nyíregyházi önkormányzat. A város a Gazdaságfejlesztési Minisztérium pályázatára jelentkezett. A Made in Nyíregyháza védjeggyel garantált – ma már 207 tagot számláló – Foglalkoztatási Paktum projekttel pályázott. Tulajdonképpen helyi termelők, kézművesek, szolgáltatók jutalma ez a KKV szektorból.

Nyíregyháza szoros és élő kapcsolatot ápol számos testvérvárosával, amely lehetővé teszi egymás kultúrájának, szokásainak megismerését, a személyes és a gazdasági kapcsolatok elmélyítését. A testvérvárosi kapcsolatok ma már partnervárosi kapcsolatokkal is kiegészülnek, melyek keretében számos csereprogramot és tartalmas rendezvényt szerveznek, ahol alkalmak nyílnak a helyi termékek népszerűsítésére és értékesítésére is.

Kézműves szörp, sajt, méz, friss zöldségek és gyümölcsök, ipar- és népművészeti alkotások - többek között ezek a csábító termékek várják a nyári Sóstói Piacra látogatókat, amely június 9-től ismét várja az érdeklődőket. A Blaha Lujza sétány melletti piactéren helyi termelők és művészek mutatják be portékáikat a helyi lakosoknak és a turistáknak egyaránt.
Június 9-én, pénteken ismét nyit a Sóstói Piac a Blaha Lujza sétány melletti szökőkút környezetében. Az immár nyolcadik éve megrendezett Sóstói Piac hetente öt napon át, szerdától vasárnapig, délután 4 órától napnyugtáig várja az érdeklődőket, a helyi termelők, ipar- és népművészek által kínált portékák széles kínálatával.

Kapcsolat

Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum

Paktumiroda elérhetőségei:

4400 Nyíregyháza, Zrínyi Ilona utca 3-5. szám 1. emelet

Hírlevél feliratkozás

esza